12.000 kvadratmeter panel til Svalbard

I Longyearbyen reiser Skanska flere nye boliger denne høsten. Alle er de innvendig kledd med Norsk Limtre.

– Dette er uten tvil den største enkeltordren vi noen gang har har hatt, sier Steffen Berg fra Norsk Limtre. På fabrikken i Mosvik har det vært full produksjon av innvendig panel, listverk og tak til boligprosjektet i Longyearbyen, som består av 60 modulbaserte boliger. Modulene bygges av Skanska Husfabrikken i Steinkjer, og ankommer Svalbard etter en ukes seilas.

– En av de største utfordringene har vært å forutse hvordan treverket vi reagere på luftfuktigheten, og dette synes vi Norsk Limtre har løst på en utmerket måte, sier Terje Kvernmo fra Skanska Husfabrikken. Han forteller at det er svært tørr luft på Svalbard, og siden treverket kommer sjøveien har de måttet ta høyde for en viss bevegelse i treverket den første tiden etter montering. Norsk Limtre har, sammen med teknisk institutt i Oslo foretatt tester av luftfuktigheten i Svalbard, og kommet frem til en metode og et produkt som sikrer at treverket beholder den gode kvaliteten tross svingningene i luftfuktighet.

– Jeg kan også legge til at både utseende og finish på panelene, i tillegg til kvaliteten, var avgjørende for at valget falt på Norsk Limtre, sier Kvernmo og forteller at han har utelukkende fått positive tilbakemeldinger på valget av leverandør, både fra byggherre Statbygg og håndverkerne som monterer modulbyggene.

På Husfabrikken Skanska produseres modulene på løpende bånd, og hver leilighet består av fire moduler. Produktene fra Norsk Limtre preger alle rom i leilighetene, foruten baderommet. – Arkitektene ønsket å gjenspeile naturen på Svalbard, også innendørs. Panelene er derfor i fargen patinagrå, som passer perfekt til den moderne, naturlige stilen på bygget, sier Kvernmo.

Norsk Limtre med sine 19 årsverk på fabrikken i Mosvik har hatt en travel høst. Hele 12.000 kvadratmeter panel produseres til byggeprosjektet på Svalbard. – Vi har regnet ut at det er i overkant av 18.000 panellengder på 3 meter som blir montert i byggene, smiler Berg og forteller at de tre første blokkene står nå ferdig på Svalbard, og de tre neste blir påbegynt på senhøsten.